joi, ianuarie 25, 2007


Corectitudine si greseala in presa scrisa, audio-video

Fie ca redactezi un articol, dezbati un anumit subiect sau realizezi un reportaj, interesul pentru corectitudinea acestuia ar trebui sa fie maximal deoarece asfel in afara faptului ca produc amuzament in randul publicului, greselile de exprimare produc confuzii care au determinat introducerea unor norme noi in limba romana actuala, norme care au facut astfel incat ceea ce inainte era gresit acum este corect, pe scurt greseala a devenit corectitudine, iar corectitudinea greseala. Ce anume a determinat un astfel de proces? Lipsa de profesionalism, detasarea si lipsa de respect pentru cei care citesc, asculta sau privesc anumite reportaje, stiri. Din fericire nu totul este atat de negru pe cat pare, caci datorita fluxului de greseli au luat nastere emisiuni menite sa corijeze intr-o oarecare masura erorile aparute, dar sa si ironizeze pe cei care au lipsit de la orele de gramatica. Impactul
la vederea acestor emisiuni este si mai puternic deoarece realizatorii fac parte din aceeasi breasla cu cei ironizati ba chiar isi fac mea culpa din cand in cand. Emisiuni de acest gen
intalnim pe postul PRIMA TV: CRONICA CARCOTASILOR , TVR2, TVR1, CORECT pe REALITATEA TV:GRESELILE NOASTRE.
Odata cu schimbarea normelor lingvistice au aparut confuzii in pronuntie, exprimare, ortografiere si astfel iau nastere asa numitele "chiftelute" atat de mult savurate de publicul telespectator in momentul difuzarii lor pe post. Iata cateva mostre sau reteta unui rating asigurat a posturilor ce nu reusesc sa capteze atentia publicului telespectator:
***POST TV: PROTV, EMISIUNE: METEO, GRESEALA: maine dimineata la Brasov ...va ploia
***POST TV: ANTENA3, EMISIUNE: JURNAL, GRESEALA: au reusit sa iese
***POST TV: TVR2, EMISIUNE: meci Universitatea Craiova-Dinamo, GRESEALA: angolezul apare intotdeauna cand nu te astepti mai putin
***POST TV: PRO TV, EMISIUNE: DANSEZ PENTRU TINE, GRESEALA: isi doresc sa nu se desparteasca
***POST TV: PRIMA TV, EMISIUNE: MEGASTAR, GRESEALA: Cerebel, ce mustesti tu acolo?
***POST TV: TVR1, EMISIUNE: meci Hamburg-Rapid, GRESEALA: minus 2 grade arata ceasul de pe tabela de marcaj
***POST TV: ANTENA1, EMISIUNE: OBSERVATOR, GRESEALA: ...continuam Observatorii...aaa...Observatorul
***POST TV: ANTENA1, EMISIUNE: OBSERVATOR. GRESEALA: membrii comisiei speciale a penitenciarului au propus eliberarea eliberata a lui M. Cozma
***REVISTA: CASA MEA, ARTICOL: CUM SA NE VOPSIM CASA, GRESEALA: peretii este albastri
Acestea sunt doar cateva dintre miile de "chiftelute" difuzate la emisiunile amintite insa, nu cred ca ar trebui sa ne facem griji deoarece cu prompter-ul sau fisele inaintea ochiului acestea oricum iau nastere si incanta distinsa audienta sau publicul (tele)spectator, cititor, ascultator.
Un sfat destinat celor care se cearta si astazi cu gramatica limbii romane: aveti grija ce, unde, cum si cand vorbiti, deoarece cuvantul este cel care deschide drumuri iar daca este rostit gresit s-ar putea sa fii nevoit sa mergi pe o carare lasand drumul pentru cei in legalitate.






Influenta media asupra tinerilor

Intr-un secol al vitezei si al informatiilor intr-o lume in care nimeni si nimic nu este ceea ce pare, presa detine controlul in toate domeniile, pune stapanire uneori chiar si pe viata oamnilor formandu-i sau deformandu-i in functie de contextul in care ii surprinde.
Presa de oricare fel ar fi scrisa sau audio pune stapanire pe viata, modul de gandire si de a actiona al oamenilor, al persoanelor de orice varsta. Asa cum presa este de trei feluri (scrisa, audio, video), asa si persoanele ce o urmaresc se impart in trei categorii de varsta -copii, adolsecenti si adulti-. Presa exercita o putere foarte mare asupra copiilor si adolscentilor deoarece aceasta intervine in viata lor in plin proces de formare al caracterului acestora. Fiind la varsta la care viata pentru tineri inseamna distractie, prieteni si mai putin scoala, invatat, copii intre varstele 14-18 ani sunt atrasi de emisiuni de divertisment: Cronica Carcotasilor, de reviste care trateaza probleme cu si despre adolescenti: Bravo, Cool Girl, Popcorn, asculta doar emisiuni muzicale la posturi cum ar fi Kiss FM. Emisiunile culturale nu reprezinta un real interes pentru adolescentii secolului al XXI-lea care pentru a se amuza citesc sau privesc stiri care au ca protagonisti personaje din viata publica, personaje carora termenul "cultura" nu le este famililar: Gigi Becali, sotii Columbeanu, conflictul Bahmuteanu-Prigoana, Marian Vanghelie.
Am avut marea oportunitate de a participa la o conferinta de presa sustinuta de catre unul dintre cei mai importanti lideri de opinie din tara si anume Cristian Tudor Popescu. Aceasta conferinta a avut loc in cadrul Festivalului Studentiada si a avut ca subiect de dezbatere rolul (in)formator/defomator al presei. M-a frapat un raspuns pe care acest "monstru" al presei de ieri si de azi l-a dat la intrebarea: manipuleaza presa?..., " presa nu manipuleaza, ci este manipulata dupa bunul plac al celor aflati la putere, insa mai exista in ziua de azi ziaristi care nu poarta sigiliul de actipild, avand curajul necesar pentru a spune lucrurilor pe nume fara a se lasa influientat de un cont in banca. Unul dintre acestia este chiar domnul Cristian Tudor Popescu care a marturisit: " am primit o suma importanta pentru a ma retrage din presa si a sta acasa cu scopul de a scrie o carte , insa raspunsul meu a fost unul evident caci astfel nu as mai fi aici ca reprezentat al presei".
Am ramas surprinsa de tot ceea ce spunea dl Popescu si sunt convinsa ca acea conferinta a influentat foarte mult decizia mea de a urma o cariera in domeniul presei de orice gen.
Presa influenteaza, formeaza, deformeaza, insa depinde de noi si de taria caracterului nostru daca ne lasam inghititi de acest val. Presa poate schimba in bine sau in rau viata unui om, mai ales daca este vorba despre un adolescent care nu si-a dezvoltat foarte bine capacitatea de a deosebi raul de bine, manipularea de ajutor.